Tuesday, 11 November 2014

Resepi kuih karipap kentang

18 Muharram 1436 H

Assalamualaikum w.b.t

Hi SEMORANG. Apa khabar? Hari ni Bonda tak berapa nak busy and tangan plak rasa macam gatal nak mimicit keyboard ni. So, ingat nak share resepi kuih karipap Bonda. Mana taw ada yang rajin nak buat minum petang kan.

Kacang je nak buat karipap ni. Step dia :-

  1. Sediakan inti karipap
  2. Sediakan kulit karipap
  3. Gentel dan goreng
  4. Ngap 
Ha senang je kan? Selamat mencuba.

PENYEDIAAN INTI KARIPAP

Bebahan

3 biji kentang dipotong dadu
1 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
10 gram ikan bilis ditumbuk halus
3 tangkai daun sup dihiris halus
50 gram serbuk kari
2 cawan air
Garam, gula dan penambah rasa secukupnya

Cara penyediaan :
  1. Tumis bawang merah, bawang putih, serbuk kari sehingga garing. 
  2. Masukkan ikan bilis, kentang dan tambahkan air.
  3. Masukkan garam, gula dan penambah rasa.
  4. Masukkan daun sup setelah kentang empuk
PENYEDIAAN KULIT KARIPAP

Bebahan

250 gram cawan tepung gandum
50 gram mentega
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder
Air secukupnya

Cara penyediaan :
  1. Masukkan tepung, baking powder dan garam ke dalam 1 bekas besar dan gaul sebati.
  2. Panaskan mentega hingga cair dan masukkan ke dalam bekas tepung tadi.
  3. Gaul dan tambahkan air sedikit demi sedikit sehinnga doh menjadi senang diuli.

Gelek doh menjadi leper, letakkan inti dan lipat doh. Gentel dan goreng. Kalau ada baki, boleh simpan frozen dan goreng bila rasa mengidam tu datang balik. Gudlak

No comments:

Post a Comment